13 apr 2014, 10:36am
healthy persoonlijk
by

leave a comment

Wat ik heb geleerd in het afgelopen jaar (en twee maanden)

Yo, het spijt me. Ik weet dat ik slecht ben en ik zal geen smoesjes bedenken: ik had het de afgelopen maand veel te gezellig om te bloggen. Goed nieuws, toch? Sorry. Deze week wilde ik dolgraag bloggen, maar toen ging mijn laptopscherm niet meer aan. Ik, de geweldige Anni, heb dat (na heel veel stress en frustratie) natuurlijk gefixt alsof ik de eerste beste mooiboy van de straat pluk. Dan komen we hier: het punt dat ik om 23:47 een blogje voor jullie typ. Niet zomaar een blogje: een blogje over mijn nieuwe, inmiddels meer dan een jaar oude, leefstijl. Hoe en waarom ik ben begonnen, hoe ik volhield, hoe het me heeft veranderd, wat het me heeft geleerd en vooral: hoe ik gelukkiger ben geworden.  Denk ik.

Het begon iets meer dan twee jaar geleden, eigenlijk, toen ik dertien was. Ik zal niet te veel details vertellen, maar in december 2011 begon ik met hardlopen omdat ik mezelf, zoals vrijwel ieder ander meisje, te dik vond. Nou, boehoe. Daar ging ik dan, met mijn conditie om te huilen. Rennend op sneakers (hoe deed ik dit?) had ik géén idee wat ik eigenlijk moest. Hiermee hield ik al snel op, want hardlopen vond ik KUT en ik zag toch geen verschil. Ik paste mijn eetpatroon dan ook niet aan en had totaal geen verstand van waar ik mee bezig was.

In februari 2013 zag ik een paar YouTube-video’s van mensen die relatief gezond, biologisch, groen, vegetarisch of zelfs veganistisch aten en enkelen sportten er ook bij. De video die ik me nog heel goed kan herinneren is die van Jenna Marbles, waarin ze vertelde dat ze zes dagen per week veganistisch (of vegetarisch?) at en een keer per week een cheat-day had waar ze vlees at. Inmiddels doet ze dit niet meer, trouwens. In de video’s die ik zag vertelden mensen dat sinds zij waren begonnen met het leven op die manier, zij zich veel beter voelden: energieker, sportiever, gemotiveerder, noem het maar op. En ze vielen ook nog eens af en kregen een mooi lichaam. Ik dacht: yo, dit wil ik ook.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik kocht mijn lieve Nike Freeruns, die tegenwoordig mijn beste vrienden zijn, paste mijn eetpatroon aan en ging elke dag hardlopen. Met als doel dat ik natuurlijk mijn “droomlichaam” zou krijgen: slank en strak. Hardlopen ging niet zo moeilijk, ik bouwde het namelijk op met een trainingsschema dat mijn beste vriendin mij door had gestuurd. Mijn beste vriendin was trouwens ook echt een inspiratiebron voor mij, want zij was al eerder begonnen en volgens mij beviel het haar allemaal prima. Goed, aan het begin wilde ik dus vooral afvallen en alles dat daarbij hoort, want ik was gewoon niet blij met mijn lichaam. Hoe meer tijd er voorbij ging, hoe vaker ik ging hardlopen en hoe gezonder ik at, besefte ik dat ik helemaal niet af wil vallen, want tegen de zomer had ik namelijk meer bereikt waar ik ooit op had kunnen hopen. Doorzettingsvermogen. Zelfvertrouwen. Als je mij persoonlijk kent, weet je dat ik erg slecht was (ben?) in rennen of sporten in het algemeen. Voor ik begon kon ik net twee minuten rennen, nu kan ik er veertig rennen. Ik moest ooit een mini-opstel schrijven waarin een hobby van me beschreven stond en welke kwaliteiten dat uit mij haalde. Ik weet nog dat ik opschreef dat niemand, maar dan ook niemand, geloofde dat ik het sporten en “gezond” eten vol zou houden, maar dat het me wel was gelukt, en dat daarom ook niemand mij nog zou kunnen stoppen met doen wat ik wil. Dit is ook hoe ik meer zelfvertrouwen op heb gebouwd: ik doe dit wel en zo veel mensen niet. Ik wil wel voor mijn doelen werken en zo veel andere mensen niet. Vooral ik heb plezier in wat ik doe en dat kan je niet van me afpakken. Er was dus een punt dat ik me dit besefte en dat was ook mijn schakelpunt. Hey man, ik hoef helemaal niet af te vallen, ik wil gewoon tevreden zijn met mezelf en dat begint aardig te lukken, dacht ik op een gegeven moment. De laatste keer dat ik mijzelf woog, was ook zeker een half jaar geleden. Ondertussen hebben ook zo veel mensen aan mij verteld dat ik hun voorbeeld ben (WAT???) en zij ook zijn begonnen met sporten en op hun eten letten. Ik had dit noooooooit in mijn leven verwacht, aangezien ik de sukkel was die niks kon van sport en altijd maar alles at wat ze wilde omdat ze toch niet aankwam. Jeetje.

Sporten en goed eten is voor mij op dit moment een soort van als therapie. Het geeft me controle, ritme en een beetje rust. Ik heb zo vreselijk veel geleerd in het afgelopen jaar en voor mij is gewicht nu maar een getal. Echt hoor, want ik kreeg laatst te horen dat ik bijna overgewicht heb en af moet vallen. Wat een lachertje.

Natuurlijk heb ik wel een beetje goals op dit moment: ik wil gewoon veel hardlopen, misschien over een jaar een halve marathon lopen, gespierdere benen, armen en buik krijgen. O, en een mooie rug is ook nooit mis. Ik heb me uitgeschreven bij de sportschool, want dat vond ik gewoon helemaal niks, en de laatste tijd let ik iets minder op mijn eten en sport ik minder. Dit wil ik wel weer gaan oppakken, maar misschien als er iets meer rust is in mijn leven. Voor nu ben ik super tevreden en ik heb geen spijt gehad van het vele sporten en beperkte (maar o-zo) lekkere eten.

Vaak krijg ik de vraag waarom ik zo “belachelijk” veel sport en “vies gezond” eet, aangezien ik al “zo dun” ben en ik niet “af hoef te vallen”. Het is dus niet (meer!) omdat ik af wil vallen of dunner wil worden, en ik hoop dat ik het antwoord een beetje heb kunnen verduidelijken met dit blogje, maar ik denk dat vooral de mensen die hetzelfde “traject” op zijn gegaan als ik, me begrijpen. Het is in ieder geval iets dat ik iedereen aan kan raden en ik gun iedereen, vooral problematieke tienermeisjes (haaaaa), toe wat ik heb behaald.

Fijne zondag en ik hoop dat ik jullie misschien een heel klein beetje heb geïnspireerd. Koop niet dezelfde schoenen als ik, want dan word ik boos. Grapje. Heel veel liefs, Anni.

(Trouwens, wat vinden jullie van mijn nieuwe lay-out? Bedankt Manou, voor de header! Ik vind hem heel leuk.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
  • Afbeelding 26
  • Mijn naam is Anni, achttien jaar, HAVO-leerling. Ik houd van kunst, sneakers, hip hop en mijn wekelijkse fles sauvignon blanc (of vier). Langzaam maar zeker probeer ik de wereld wat groener en blijer te maken. Ik rol over mijn toetsenbord om verhalen voor jullie te typen.
  • Categorieën

  • Instagram